Islamic mind

februari 22, 2010

Sluta skicka dubbla signaler till muslimer.

Filed under: Islam idag,Politik — majestrooo @ 12:47 e m

Antingen lever vi i en demokrati eller inte. Släng inte ut muslimer från arbetsmarknaden pga av att
de inte skakar hand med motsatt kön, då vi samtidigt står och viftar med frihetens flagga!

Till alla kritiker jag vet att ni är människor med ett gott hjärta innerst inne. Hur tror ni en
troende muslim känner sig om han/hon tvingats att ta i det motsatta könet? Jo, muslimen
skulle känna sig kränkt, nedvärderad och våldtagen sin grundläggande rättighet. Denna rättighet
som artikel 9 i Europakonventionen och i 2 kap i regeringsformen garanterar. Denna rättighet
får enligt endast inskränks om det finns stöd i lag och om det är nödvändigt med hänsyn till den
allmänna säkerheten eller till skydd för allmän ordning eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.

Alternativet är att slänga bort demokratin, i samma omgång ta med er muslimerna! Annars är det dubbelmoral.

Det islamiska perspektivet
Det fria valet att inte skaka hand med motsatt kön är en av Gud given lag. Trots att det behövs en mängd kunskap
för att förstå filosofin bakom islams lagar följer en kort förklaring nedan.

Påbudet är en tydlig begränsning för oss muslimer mellan könen. Vi anser att Islam är en komplett religion utan några
brister, vore det inte för denna lag skulle det finnas en anledning att påstå att Islam är inkomplett. Varför det då är möjligt för två
människor i av motsatt kön att nå intim kontakt utan några hinder, vilket  står i direkt konflikt med att en sådan relation endast
får förekomma inom ett äktenskap.

Om lagen anses för hård från ett västerländskt perspektiv så menar vi å andra sidan att Islam framförallt vill förebygga problem
inom samhället som kan uppkomma utifrån människors känslor för varandra. Gud känner sin skapelse bäst och vet därmed vad
en är kapabel till, således även vilka påbud som gäller för att hon skall fungera bäst i ett samhälle.

Sättet muslimska män hälsar på genom att lägga handen på bröstet och buga lätt, anses ändå bland människor vara en gest
av respekt och inte en kränkning.

Om det ändå vore så enkelt som i Sofies värld med ryska posten, där alla visste skillnaden så vill jag be henne förklara den ökade (rapporteringen?)
av sextrakasserier på arbetsplatsen. Här senast var det väl skådisar som inte kunde hålla igen?

Annonser

22 kommentarer »

 1. Spännande hur folk kommer från muslimska diktaturer och föreläser för oss om demokrati. Jag skrattar högt varje gång.

  Kommentar av Danne — februari 22, 2010 @ 1:17 e m | Svara

  • Visste inte att ni hade ensamrätt, menar du om man inte vet något om ett ämne så får man inte kritisera det?

   Det är väl precis det som sker mot Islam av dina demokratiska länder? Tillåt mig öka dubbelmoralräknaren med ett steg.

   PS
   Sverige är mitt fosterland och det är jag stolt över, men alla länder har sina brister. Din kommentar saknar grund.
   Ser fram emot mer öppenhjärtade kommentarer.

   Kommentar av majestrooo — februari 22, 2010 @ 1:28 e m | Svara

 2. Det finns alltid flera olika åsikter i en samhällsfråga. Jag vill bara klargöra det för jag är alltid intresserad av att höra andras åsikter.

  Jag tycker personligen att när man kommer till ett nytt land får man ta seden dit man kommer. Jag menar då inte allt såsom den dominerande religionen i landet etc. Jag tänker då mer på de grundläggande sederna som handlar om hur man interagerar med varandra.
  I stil med vad den här reseguiden rekommenderar, http://www.globetrotter.se/travelguide/travelGuideMain.aspx?&categoryid=1&travelguideid=50625&chapterid=20

  Så i det här fallet med den muslimska mannen tycker jag att han misslyckades. Han visade inte tillbördig respekt enligt svensk sed. Men det är så klart hans val ifall han vill det eller inte, men då ska han också vara på det klara med att vi troligen kommer att missuppfatta han. Det kan leda till att han, enligt sig själv, blir orättvist behandlad.

  Kommentar av wiko — februari 22, 2010 @ 2:28 e m | Svara

 3. Är det på samma basis ok för en infödd svensk att vägra skaka hand med en muslim eller en mörkhyad?

  Kommentar av Joppe — februari 22, 2010 @ 2:39 e m | Svara

 4. Vänd på resonemanget – en kvinna söker jobb på ett jobb med en manlig muslimsk chef. Han vägrar skaka hand med henne. Rimligtvis har kvinnan då blivit diskriminerad enligt den här logiken, men det skapar en oändlig diskrimineringscirkel. Som man blir jag också diskriminerad av att en oskyldig, kort kontakt sexualiseras eller att kvinnor döljer sig från mina kåta blickar.

  Ingen ska förstås tvingas att skaka hand med någon, men om du vill vara fri att slippa sådana seder får andra rimligtvis vara fria att slippa dina seder också.

  Varför envisas religiösa med religiösa argument för sådant här? De är ju bara meningsfulla om man delar tron i fråga. Ur ett icke-religiöst perspektiv framstår seden som en rest av sexualfientlig vidskepelse.

  Kommentar av Kaonashi — februari 22, 2010 @ 2:50 e m | Svara

 5. I Sverige anses det oerhört ohyfsat att vägra att ta i hand, och alla får faktiskt ta konsekvenserna av sitt handlande, så antingen står man fast vid de seder man haft i sitt hemland och därmed får acceptera att bli sedd som socialt inkompetent eller så kompromissar man och kommer in i det samhälle man faktiskt flyttat till.
  Utöva ni er religion bäst ni vill, men gör det då på platser där det är socialt accepterat.
  Bor man i Sverige, så är det SVENSKA sociala spelregler som gäller. Punkt.
  Jag är hjärtinnerligt trött på alla dessa ”kränkta” och ”diskriminerade” gnälliga människor.
  Vem beklagar jag mig för när jag blir kallad ”hora” i tunnelbanan för att jag påpekar rökförbudet?
  Vem beklagar jag mig för när jag blir skälld för rasist för att jag stillsamt påtalar att kön faktiskt är bakom mig?

  Kommentar av Svensk tant — februari 22, 2010 @ 3:22 e m | Svara

 6. Denna diskussion är väldigt nyttig för Sverige därför att den kräver ett slutgiltigt ställningstagande. Sverige har släppt sin religösa (kristna) grund inställning men har inte ersatt den med någonting annat. Det finns en del fragment av Feminism och moraliska riktlinjer från arbetar rörelsen men inte mycket mer. Varje folk/land behöver klara linjer för vad som är rätt och fel annars härskar osäkerhet och dåligt samvete.
  Jag själv har en kristen troende grund som jag själv följer men jag kan inte kräva av andra att anpassa sig efter mig. Tex jag tillåter mig inte att sälja pornografi därför att min övetygelse är att det är fel och skadligt för mig och andra. Kostnaden för min övertygelse är att jag inte kan arbeta på arbetsplatser där jag behöver utföra sådanan arbetsuppgifter.
  Om min övertygelse varit(är alltså inte)att hälsa på en kvinna eller acceptera en kvinnlig chef så hade kostnaden för det varit att inte kunna arbeta där. Punkt slut.

  Kommentar av per — februari 22, 2010 @ 3:22 e m | Svara

 7. […] Vem diskriminerade egentligen vem?, Sluta skicka dubbla signaler till muslimer. Slå näven i bordet!,  Okej att vägra skaka hand?, ”Vem diskriminerade egentligen […]

  Pingback av Claeskrantz.se » Stå upp för rätten att vägra skaka hand del 2 — februari 22, 2010 @ 3:30 e m | Svara

 8. Tack för era kommentarer. En del av er finner faktiskt svar i det ursprungliga inlägget. Vad gäller de andra besvarar jag dem här nedan.

  En fråga vill jag gärna ställa: varför är det ingen som ifrågasatt varför man separerar på flickor och pojkar i omklädningsrum/toaletter eller män och kvinnor i fängelser för att nämna två exempel. På vilken värdegrund tror ni det baseras på? Det finns lite vett att hämta ändå 😉

  Förresten, det var väl inte länge sen kvinnor brukade niga?

  @wiko: precis! det har ju skett en missuppfattning helt enkelt. Det kommer nog en tid då full förståelse finns för människor. Din reseguide var ett ganska milt exempel, jag blickade snabbt och tror inte en muslim skulle ha problem med att följa den seden heller. Ponera att du är på besök i en by långt härifrån, där du hälsas välkommen genom att nudda lite lätt med näsan, det skulle du inte ha problem med. Besöket fortsätter fram till kvällen dit du är bjuden för en stor offerfest i byn, eftersom du är västerlänning har de ställt till med en stor fest för dig. Väl där så ombeds du att offra två nyfödda barn – allt enligt byns sed. Skulle du ha problem med det? Jag känner inte dig, men gissar på att alla människor har sina moraliska gränser, vare sig de baseras på sekulära eller religiösa värderingar. Det är min poäng!

  @Kaonashi: ursäkta att jag inte hänger med, du får gärna tydliggöra hur en kvinna skulle känna sig kränkt, för att hon tycker det är bäst för henne? Talar vi om ett jobb i Sverige eller i en muslimsk stat? Om en muslimsk chef (i Sverige) inte skakar hand så har han forfarande utövat sin rättighet. Om han tvingas att skaka hand så har han fråntagits sin frihet.

  @per: att acceptera en kvinnlig chef och att inte hälsa på henne är två olika saker. Vår profet (fred vare över honom och hans familj) jobbade åt en affärskvinna under Islams yngsta år.

  Kommentar av majestrooo — februari 22, 2010 @ 4:24 e m | Svara

 9. Jag vägrar vanligtvis att ta en kvinna i hand. I alla fall om hon är under mig i rang. I så fall förväntar jag mig att hon niger, medan hon kan förvänta sig att jag ser ner på henne med en något sned min som tecken på att jag inte är helt missnöjd. Är kvinnan ärbar och över mig i rang bockar jag och tar henne i hand om hon sträcker ut den.

  Jag är emot all jämlikhet (och jämställdhet), jag vill ha det som förr!

  Kommentar av Herr Jöran — februari 22, 2010 @ 5:40 e m | Svara

 10. Jag känner mig kränkt om någon inte skakar hand med mig. Muslimen blir kränkt om jag skakar hand. Vem har rätt?

  Kommentar av Fh — februari 22, 2010 @ 6:01 e m | Svara

 11. Våldtagen? Han känner sig våldtagen om han måste ta i hand? Du måste skämta! Eller så gör du inte det, och det säger en hel del kring muslimers syn på just våldtäckt…

  Kommentar av Leif — februari 22, 2010 @ 6:45 e m | Svara

 12. Det är ingen rättighet att få ta andra människor i hand, det kan jag hålla med om. Däremot kan jag förstå varför en arbetsgivare inte tänka sig att anställa en person som är osmidig i kontakten med kunder och affärspartners, oavsett om det är social inkompetens, handikapp eller religösa begränsningar. Det är svårt att komma ifrån att det i Sverige är >>väldigt<< oartigt att inte ta andra i hand eller se folk i ögonen. Jag är en blyg person som ogillar att ta i folk och titta folk i ögonen. Det gör det svårt för mig att få jobb men inte fan får jag 60 000 för det 🙂

  Vi har alla våra sexuella referensramar men jag gissar att det är väldigt få i Sverige som blir upphetsade av att ta folk i hand eller tolkar det som en invit. Om muslimer vill ha interna regler så är det ok, men i det svenska majoritetsamhället tar man i hand. Jag tycker också att du är orättvis om du kräver att jag som svensk ska klara av att hålla reda på era interna sociala/religösa regler om sexiga kroppsdelar och tillämpa dem i min vardag. En (muslim) säger si och en annan säger så och hur man än gör så gör man fel och bryter mot grundlagen. Nej, här i Sverige har vi inte sex genom handskakningar och det är aldrig någonsin en invit till något mer. Släpp sargen!

  För övrigt vet jag inte om total könslig separation fungerar speciellt bra som metod om man vill undvika sexuella trakasserier. Problemen med secuella trakasserier på gatorna i Egypten är väl ett exempel på det.

  Kommentar av ozzie — februari 22, 2010 @ 6:57 e m | Svara

 13. Under 50-60 talet i Sverige så var inte tjejer och killar åtskilda i omklädningsrummet för gymnastik.
  Under senare delen av 60 talet och i början på 70 talet började våra kroppar att bli sexualiserade i reklam, tidningar, filmer mm.
  Därför har vi idag skilda omklädningsrum.
  Att en muslim inte vill ta i hand i Sverige är som många sagt redan otroligt oartigt.
  Det är som när jag jobbade i Iran, jag hade väldigt svårt med det här att hela tiden fjäska för den andre att han ska gå in genom dörren först, han säger att jag ska gå in först, jag säger att han ska gå in första, han vill att jag ska gå in först………
  Till slut gick vi in samtidigt med armarna om varandras axlar.
  Otroligt irriterande, men det var bara för mig att finna mig i den seden eftersom jag var i den kulturen.
  Varför skulle inte det gälla åt andra hållet?
  Varför ska någon ha andra regler en dom gängse i ett land?
  Ska det vara som i avhandlingen av Sayeds avhandling om sharia?
  Att vissa regler ska gälla om man kan förväntas tro att den andra ville det?
  Hur skulle samhället se ut då? Alla skulle ha sina egna regler och lagar, samhället skulle falla och ren anarki skulle ersätta den.
  Nej flyttar man till ett land, finns i ett land så får man snällt försöka att följa dom regler, oskrivna som skrivna som finns i det samhället.

  Kommentar av Jan-Olov — februari 22, 2010 @ 10:01 e m | Svara

 14. Personligen hatar jag troende muslimer, jag finner dem lägre stående än djur.
  Jag blir kränkt av att muslimer visar sin vedervärdiga uppenbarelse på mina gator.

  Kommentar av Nilsson — februari 22, 2010 @ 10:01 e m | Svara

 15. Jag respekterar alla människor rätt att leva sina liv på bästa möjliga sätt, så länge de inte skadar någon annan individ. Men man får ju givetvis betala ett pris för vissa beteenden, och det kanske man bör räkna med. som typ inte få ett bra jobb och kanske inte kunna försörja sig, men vad gör man inte för att blidka a ”imaginary friend”.

  Hans beteende skadar iofs alla muslimer, och det kanske medför en kostnad för oss andra, så något är sjukt med religion, det får smarta människor att bete sig något underligt och irrationellt, det är bara frågan om EN handskakning.

  Kommentar av bluefree — februari 23, 2010 @ 12:43 f m | Svara

 16. ”Det fria valet att inte skaka hand med motsatt kön är en av Gud given lag.” ”Vi anser att Islam är en komplett religion utan några
  brister, vore det inte för denna lag skulle det finnas en anledning att påstå att Islam är inkomplett.”

  Själv anser jag att det du skriver att Islam står för (och för den delen andra religioner också) är mumbo jumbo och komplett nonsens. Om du vill tro på tomtar och troll är det ok för mig så länge det inte inkräktar på mitt liv. Kommer du till min arbetsplats och inte tar i hand men respektfullt förklarar dina (som jag ser det) vidskepelser kommer jag inte att ta dig i hand men godta ditt sätt att hälsa. Var dock medveten om att du inte skall påräkna andra människors respekt om du uppför dig alltför konstigt. Önskar du bre ut en bönematta mitt i ett kundmöte för att Profeten påbjuder bön mot Mekka just då kommer du inte att få behålla arbetet. Samma gäller för mig. Anlägger jag skepparkrans och sjunger irländska sjömansvisor hjälper det inte att hänvisa till katolska seder, jag blir av med jobbet i alla fall.

  Kommentar av Charles — februari 23, 2010 @ 9:42 f m | Svara

 17. @Jan-Olov:
  Då finns det uppenbarligen ett fel i systemet, ett fel där folk inte vår utöva sin religion eftersom det står i konflikt med landets sed. Ni får gärna skriva om lagen så det passar er bättre, men just nu står den på vår sida. Att inte skaka hand har inskränker inte motpartens frihet, om en person med en annan religion måste tungkyssa den han hälsar på så har det uppenbarligen påverkat den andres frihet, sådana regler går verkligen inte att jämföra med att avböja en handskakning.

  Ang. omklädningsrummet så vill jag påpeka att jag inte är för en separation av män och kvinnor på arbetsplatsen, snarare ville jag framhäva att
  det finns en gräns som har satts upp mellan könen som baseras på era värderingar. Andra religioner, t ex Islam har en tydlig gräns och den
  går vid beröring, den baseras på religionens värderingar.

  @Charles:
  Du har nog lagt den vettigaste kommentaren, skulle inte ha något emot dig som chef ;).
  Jag tror ingen i historien har tänkt på att lägga fram en bönematta mitt i ett kundmöte. Ang ditt irländska exempel hänvisar jag till argumentet om frihet ovan. Vilket du även så smart har konstaterat själv: ”Om du vill tro på tomtar och troll är det ok för mig så länge det inte inkräktar på mitt liv”

  Kommentar av majestrooo — februari 23, 2010 @ 9:56 f m | Svara

 18. Det är också en del av systemfelet just nu.
  Svenskar ska integreras mot invandrare, inte invandrare mot svenskar.
  Att vara svensk är fult.
  Det jag ville säga är i mångt och mycket det Charles satte väldigt bra ord på.
  Uppför du dig för konstigt enligt ett lands sed så får man räkna med att det kommer att bli problem.
  Att då komma springande och säga att man blir diskriminerad när man inte ens vill passa in är i mina ögon väldigt skenheligt.
  Och nejdå, du får utöva din religion i vårt samhälle, men du måste då räkna med att det kan bli komplikationer för dig i vissa sammanhang om det bryter mot gängse seder och normer.
  Jag känner rätt så många muslimer och ingen av dom har vägrat att hälsa, alltså ta i hand, på en kvinna när jag varit närvarande.
  Bröt dom då mot sin religion eller är dom helt enkelt sekulariserade som dom flesta av oss svenskar?
  Där kommer nämligen nästa ”problem”. Vi svenskar har väldigt svårt för dom som har en troende övertygelse som påverkar sin omgivning, spelar ingen roll om den är kristen eller muslimsk, är du troende så är du suspekt. Jag har råkat ut för det många gånger och jag är inte muslim, men jag springer inte och säger att jag är diskriminerad för det, jag vet att så ser vårt samhälle ut just nu.

  Till sist vill jag bara säga att jag tycker att man kan hälsa på varandra på olika sätt, det är inte där den springande punkten ligger i Sofies resonemang, utan att mannen fick skadestånd för att han är muslim.
  ”Mannen blev inte fråntagen sin aktivitetsersättning för att han är muslim, utan för att Arbetsförmedlingen ansåg att han uppträtt på ett sätt som inte gagnade hans möjligheter att få jobbet.”
  Det blir likadant om en ”svensk” skulle uppföra sig likadant på en intervju. Alltså att uppträda på ett sådant sätt att arbetsgivaren inte vill ha dig.

  Kommentar av Jan-Olov — februari 23, 2010 @ 12:54 e m | Svara

 19. Käre Jan-Olov

  Att svenskar ska integreras mot invandrare tycker jag är lite ledsamt att du känner. Men jag vill säga att jag ser mig som svensk (född och uppvuxen här), dock lite annorlunda värderingar i vissa frågor. Det är inte alls fel att vara svensk! Mycket av det svenska samhällets värderingar grundas sig på de kristna, vars likheter kan ses i Islam och de ska vi (ni) vara stolta över.

  Vad tycker du en person med svensk bakgrund som konverterat ska göra? Är det då svensken som ska integreras mot svensken? Näe, det funkar inte så och det bör finnas en högre tolerans bland människor, framförallt i Sverige som strävar efter en öppenhet i samhället.

  Att skaka hand må vara första steget till ett jobb, väl där så kanske muslimen måste vara med på firmafesten där alkohol bjuds. Ska personen tvingas spendera en kväll med alkohol för att få behålla jobbet? Hur är det med icke-religiösa som väljer att avstå från festen? Midsommar, julbord etc…?

  Jag tycker inte att det är ett juste sätt att behandla människor på – ”either you’re with us or against us”. Ett samhälle som Sverige tycker jag ska förespråka en större öppenhet, för det är så vi växer. Det var inte alls länge sen Sverige blev så sekulariserat…vilket är så himla synd.

  Kommentar av majestrooo — februari 24, 2010 @ 4:12 e m | Svara

 20. I USA integreras muslimer mer i den rådande kulturen. Varför sker det inte i Sverige? Jo för att man i Sverige tillåts man att leva ett bra liv utan att göra någonting alls… Det skulle aldrig kunna ske i USA. Där VILL man jobba, Där MÅSTE man jobba för att klara sig. Men också att man placerar alla invandrare i samhällsperiferin där möjligheterna är färre.. klart att det blir helt tvistat då. Varför finns det förorter i Stockholm där man under en hel dag inte hör någon tala svenska? Svaret är enkelt, en sjukt dålig integrationspolitik.

  Om alla skulle känna en plikt inför sig själv och sitt land att göra någonting gott – då skulle alla arbeta och på så vis komma in i samhället och också förstå det landets moral och kultur.

  Det sker inte i Sverige – Jag hoppas det kan ändras, annars kommer vi få dessa luckor av hat i större utsträckning.

  Kommentar av Degen — maj 13, 2010 @ 6:47 e m | Svara

  • Bästa!

   Kommentar av majestrooo — maj 14, 2010 @ 5:15 f m | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: